sobota, 30. oktober 2010

Losos s pomarančo, sezamom in ingverjem

Punca pravi, da je bila tole ena najboljših reči, kar sem jih naredil do zdaj; res pa je, da ima itak rada lososa. No, tudi kar se mene tiče je bila med boljšimi.

Čeprav rad pripravljam eksotične reči, me pri kombinacijah sadja + česarkoli, kar ni sadje, vendarle vedno nekoliko skrbi. Kaj pa vem, za naše kraje je to zelo nenaravno ali vsaj neobičajno; vsaj pri nas doma nismo nikoli jedli ničesar podobnega, hrana je bila hrana, sadje pa sadje - za kar tako, za kompot ali sadno solato ali kaj tretjega, ne pa za v omako. In malo tega človeku najbrž ostane.

Nezaupanju navkljub sem se s temle pač odločil tvegat; ne vem, če lahko ribe in vse morsko tako svobodno nakapaš z limono, jim najbrž tudi pomaranče ne morejo preveč škodit. In rad imam ingver in sezam. In na strani, kjer sem našel recept (tule), je ta dobil strašno visoke ocene.

Seveda nisem dobil pravih pomaranč (navel orange je tista pomaranča, ki ima na eni strani bulo), niti pomarančne lupine (vse preveč škropljeno), ampak bogpomagaj, ni bilo nič hudega. Morda se prave pomaranče kaj laže lupijo in bi imel torej s tem malo manj dela. Aja, sicer je pa recept precej enostaven, edino nekaj časa si moraš vzet zaradi mariniranja.

Kot običajno, sem pripravljal za dva, ampak tokrat je bilo za spremembo ravno prav ali malce premalo. Je pa najbrž recept res primeren za kak dinner party, ko lahko vzameš cel file (tj. najbrž pač polovico lososa). Aja, zraven sva imela rižev pilaf s kuminom, mlado čebulo in ingverjem, tako, za kontinuiteto. In je bil dobra izbira.




40 dek lososa (file)
2 žlici belega vina
2 žlici pomarančnega soka (tj. vzameš pomarančo, jo prerežeš in stisneš; ne fruktala ali česa podobnega)
1 žlica sojine omake
1/4 skodelice rdeče paprike (narezane na drobne paličice)
1/4 skodelice rdeče čebule (tenki kolobarji)
1/2 žlice posušenih koriandrovih listov (če imaš sveže, daj sveže; in malo več)
1,5 žličke ingverja (nasekljanega)
1/2 žličke sezamovega olja
1/4 žličke soli
ščepec ostre paprike
1 pomaranča
rastlinsko olje
1/2 žlice popečenih sezamovih semen

Zmešaš belo vino, pomarančni sok in sojino omako, zliješ na krožnik ali pladenj, na katerega nato položiš lososov file (tako, da je koža zgoraj). Pokriješ s folijo in daš v hladilnik za 2-4 ure.

Medtem v majhni posodi dobro zmešaš rdečo papriko, rdečo čebulo, koriander, ingver, sezamovo olje, sol in papriko. Olupiš pomarančo in nato še vsak njen krhelj posebej. To je zelo tečno. Krhelj je najbolje najprej narezati na tri ali štiri kose in potem olupiti vsakega posebej. Razmeroma hitro gre, če vsakega posebej zarežeš po notranji strani in potem kožico na obeh straneh potegneš proti zunanji. Če tak opis kakorkoli pomaga. Ko si fertik, koščke pomaranče previdno vmešaš v rdečo papriko, čebulo idr.

Lososa vzameš iz hladilnika, pol ure preden ga nameravaš speči. Takrat najbrž tudi prižgeš pečico, na 250 stopinj. Čez pol ure daš lososa na naoljen pekač in v pečico, kjer ga pustiš cirka 15 minut oziroma until it's done. Morda se večji kosi pečejo dlje časa, za najinih 40 dek pa je bilo 15 minut čisto dovolj.

Vzameš iz pečice, daš na krožnike in potreseš najprej s pomarančno/čebulno/itd. mešanico, potem pa še s popečenimi sezamovimi semeni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar