četrtek, 4. november 2010

Indijski ribji kari

Včeraj pa sva imela tole. Ni bilo nič prav posebnega, ampak dovolj prijetno (in enostavno pripravljivo). Čeprav: se nekako ne morem znebiti občutka, da bi šla kari omaka mnogo bolje k piščancu ali čemu drugemu, ravno k ribi pa ne tako zelo. Ampak kot rečeno, ni bilo slabo. Sama omaka pa je bila eden boljših karijev zadnje čase - jo bo še kdaj za ponucat.

Recept je bil tale. Vrsta ribe ni specificirana, sam se pa niti ne spomnim več, katero sem vzel. Mislim, da je bil list. Precej tanek, zato se je speklo mnogo hitreje, kot priporoča recept.


Delal sem za dva in je prišlo z navedenimi količinami ravno prav.

2 ribja fileja (skupaj recimo 350-400 g)
1 žlička gorčice (zrnate)
1/2 žličke popra
1/4 žličke soli
1,5 žlice repičnega olja
1 majhna čebula
2 krhlja česna
1 cm ingverja
4 polovice indijskih oreščkov
1/2 žličke kajenskega popra
1/4 žličke kurkume
1/2 žličke kumina
1/2 žličke koriandra
1/2 žličke belega sladkorja
1/4 srednje velikega paradajza
2 žlici zelenjavne jušne osnove

Za začetek zmešaš gorčico, poper, sol in 1 žlico olja, z mešanico premažeš ribo po obeh straneh in jo daš v hladilnik marinirat za 30 minut. Medtem na grobo narežeš čebulo, česen, ingver in indijske oreščke, potem vse to zmiksaš, bolj ali manj kolikor se da. V ponvi nad srednjim ognjem segreješ pol žlice olja in na njem pražiš zgoraj pripravljeno/zmiksano pasto. Čez 2 minuti dodaš vse začimbe, tj. kajenski poper, kurkumo, kumin, koriander in sladkor (lahko tudi malce soli). Pražiš še 5 minut, nato dodaš nasekljan paradižnik in jušno osnovo (ali pač vodo + 1/16 kocke, se mi zdi). Nad ognjem še premešaš, potem pa odstaviš.
Če se riba že marinira 30 minut, jo zdaj vzameš iz hladilnika, položiš v pekaš, premažeš z omako in pokriješ s folijo. Pekač daš v pečico, predogreto na 175 stopinj Celzija, in pečeš, dokler ni fertik.

Pri naju je bilo to v cirka 15 minutah. Preveriš tako, da pekač vzameš iz pečice in v ribo malce dregneš z vilicami; če brez problema razpade, je fertik, če ne, še ne.

Kot rečeno, pri celi zadevi mi je bila kari omaka mnogo bolj všeč od celotne kombinacije z ribo, tako da jo bom verjetno pripravil še kdaj, ampak s piščancem. Za to bi najbrž podvojil vse količine in najmanj početveril paradajz. Mogoče bi vzel raje tistega iz piksne, zaradi gostote. In pri zadnjem koraku, ko vmešaš paradajz, bi vse skupaj še nekoliko pokuhal, tja do pol ure na primer.

Zraven sva imela roti (ker že itak pojeva preveč riža), kar je bolj ali manj isto kot čapati. Moka, sol, malo olja, voda, pregneti, zvaljaj (čim bolj na tanko); in speci najprej v ponvi, potem pa za par sekund še nad odprtim ognjem, da se fajn napihnejo. Tule je video.

Ni komentarjev:

Objavite komentar