nedelja, 17. oktober 2010

Kumin



Ni kumina, ampak orientalska kumina, rimska kumina oziroma kumin. Zelo važen v indijski in sploh srednjevzhodni ter v mehiški kuhinji. V Ljubljani ga je dokaj težko dobiti: v navadnih štacunah ga ni, ker ga ne pakira ne Maestro ne Kotanyi. Ni ga niti v ogromnem Šparu v BTC-ju; dobi se ga v Leklerku, morda tudi v Maxiju (ampak če že, je na polici z eksotiko ali pa morda pri bioizdelkih, ne pa med začimbami).

In dobi se ga v Hiši začimb v Ledina centru, ki je sploh jako prijetna in poceni štacuna. Mnogo raje kupujem pri njih kot v leklerkih in podobnih megamarketih. Se mi zdi, da takih trgovinic pri nas zelo manjka - vse, kar imamo, je par štacunic z zdravo hrano; ampak mene ne zanima zdrava, probiotična, antiseptična, brezglutenska, organska hrana. Manjkajo mi trgovine, kjer bi se dobilo kaj malce bolj eksotičnega - in ne samo najočitnejše, kot so tortilje; in ne samo že pripravljene zadeve, kot so instant kitajske juhe in kozarci nekih mehiških omak. No ja, tudi to je včasih uporabno. /rant

Najboljši je bojda, če ga kupiš nezmletega in ga nato pred uporabo malce prepražiš in nato zmelješ lastnoročno. Ampak se mi ponavadi ne ljubi.

Če kolikor toliko redno pripravljaš srednjevzhodno ali mehiško kuhinjo, se ga hitro porabi; redko manj kot žličko na recept, in zelo težko je najti kari, ki ga ne bi nucal.

Pri nas ga verjetno ni mogoče gojiti, ker, tako Wikipedija, zahteva 3 do 4 mesece poletja s temperaturami nad 30, kar je škoda, ker bi sicer ga.


Ni komentarjev:

Objavite komentar