torek, 19. oktober 2010

Palak murgh - piščančje-špinačni kari

Ki za moj okus pravzaprav ni bil dovolj karijast. Tj., če ne pričakuješ standardnega karija, je fajn, če ga, pa malce razočara. Je pa kombinacija špinače in standardnih karijevih začimb vseeno kar zanimiva. In pa, najbrž je relativno zdrav - skoraj nobene maščobe -, ampak verjetno ravno zato tudi nekoliko švoh. Nič hudega, vseeno je bil dober.

Izhodišče je bil tale recept. Nisem kaj preveč improviziral, ni bilo treba. Dal sem malce več začimb, ker se mi jih je zdelo v receptu premalo, razen tega pa, mislim, brez sprememb.


(Piščanec se skriva pod kupom špinače in vsega ostalega, but it's there.)

Za 2:
1 žlica rastlinskega olja
1 lovorov list
1/4 žličke cimeta
1/4 žličke belega sladkorja
1 velika čebula
2 krhlja česna
2 cm ingverja
1/2 žličke čilija
1/2 žličke mletega koriandra (seme)
1/2 žličke mletega kumina
1/4 žličke kurkume
2 paradajza
2 žlici pasiranega paradajza
dvoja (ali enoja? - obe polovici enih pač) piščančja prsa (tj. cirka 40 dek)
malo vode
25 dek špinače
1/2 žličke garam masale
sol

Začimb bi bilo po mojem lahko še enkrat toliko; razen čilija, tega je dovolj.

V posodi segreješ olje na zelo visoko temperaturo in nato vanj streseš sladkor, cimet in lovorov list, takoj zatem (preden se ti vse zažge) pa še nasekljano čebulo. Nad še kar naprej zelo močnim ognjem pražiš 5 minut in ves čas mešaš, nato dodaš drobno nasekljana česen in ingver. Pražiš še 5 minut, še vedno mešaš, zdaj še bolj kot prej, sicer se ti vse zažge (če se ti česen sprime na dno posode, doliješ malce vode in ga postrgaš). Potem streseš v posodo še začimbe, tj. čili, koriander, kumin in kurkumo. Pražiš in mešaš še 5 minut, po potrebi spet doliješ malce vode. Potem streseš v posodo narezan paradajz in zliješ vanjo paradajz iz tetrapaka. Malce zmanjšaš, pokriješ; počakaš, da paradajz bolj ali manj razpade. V posodo daš piščanca (kar v kosu) in malo vode (kake 1/4 do 1/2 skodelice), pokriješ, zmanjšaš ogenj toliko, da ravno še vre. Kuhaj npr. 30 minut.

Tačas lahko skuhaš špinačo. Pač: voda, zavri, špinača, kuhaj, dokler ni vse skupaj mehko in precej manj voluminozno kot na začetku. Najbž niti ni važno, kako dolgo.

Po 30 minutah, ko je piščanec najbrž že skuhan (če te skrbi, ga lahko vzameš ven in prerežeš; če je še kaj rožnatega, ka kuhaj še npr. 10 minut), kariju primešaš še špinačo in garam masalo. Posodo pustiš odkrito, zvišaš plamen in kuhaš še cirka 5 minut oz. do takšne gostote, kakršna ti ustreza. Soliš po okusu, nekaj malega je skoraj treba.


S punco sva ga jedla skupaj z basmatskim rižem, ampak najbrž ga lahko postrežeš tudi s čim drugim, s čapatiji na primer ali čim podobnim.


Ni komentarjev:

Objavite komentar