ponedeljek, 18. oktober 2010

Stejk z rdečevinsko omako (+ pečen krompir in stročji fižol)


Stejke imam rad, ampak meso zna biti drago, zato jih ne delam prav pogosto, enkrat na mesec recimo. Meso za stejke, kolikor vem, skoraj mora biti z ledij, tj. ramstek/rozbif (a je to ena in ista zadeva?), biftek ali pljučna pečenka. Mesarju rečeš, naj ti odreže cirka 2 cm. Kar se mene tiče, se pljučne ne splača kupovat - drugi najboljši kos, tj. rozbif, je ponavadi več kot še enkrat cenejši, razlika pa vseeno ni tako zelo velika. Skratka, pljučna samo za res res posebne priložnosti.

Običajno ga naredim z omako, ampak enostavno, ki ne prevlada nad okusom samega stejka. Tale je približno takšna. V osnovi iz tegale recepta, ampak s po nasvetu iz komentarjev tam dodano šalotko.

Kar se mene tiče, sta bila stejk in omaka odlična, in punca in maček sta bila istega mnenja.

Zraven smo imeli v pečici pečen krompir z ovčjim sirom in stročji fižol s sezamom.


2 stejka, debela cirka 2 cm, sicer poljubne velikosti
sol
poper
1 žlica repičnega olja
1 velik krhelj česna (drobno nasekljan)
1/2 šalotke (drobno nasekljane)
1/2 skodelice suhega rdečega vina (npr. merlota)
2 žlici vode
3/4 žličke temne sojine omake
1 žlica masla
1/2 žlice peteršilja (svežega)

Stejka popivnaš in po obeh straneh rahlo posuješ s soljo in črnim poprom; malce potapkaš po mesu, da se sol in poper vtreta. V ponvi nad zelo orenk ognjem segreješ olje; ko je dovolj vroče, vržeš vanj stejka. Pečeš, kolikor dolgo ti pač ustreza, za rare ali medium-rare najbrž zadoščata že kaki 2 minuti na stran, če imaš raje bolj zapečeno, pač pečeš dlje. Ko sta stejka fertik, ju odstraniš na krožnik in pokriješ s folijo; v ponev po potrebi priliješ še žlico olja. Zmanjšaš ogenj. V ponev streseš česen in šalotko in zelo zelo na hitro prepražiš, par sekund je lahko čisto dovolj - tj. pazi in imej vino pripravljeno že vnaprej, sicer se ti bo česen zažgal. Potem torej priliješ vnaprej odprto in odmerjeno vino; vsebino ponve reduciraš na 1/2. Priliješ vodo, sojino omako in morebitne sokove, ki so se nabrali na krožniku, kamor si bil odložil stejka. Spet povreš polovico. Postopoma vmešaš maslo in na koncu peteršilj ter z vsem skupaj preliješ stejka.


Moja omaka je bila morda malce preveč vodena, ampak nič hudega.

Krompir je bil najprej opran, nekajkrat preluknjan, namazan z malo olja in posut z malo soli, nato pa malce manj kot 1 uro pečen na 180 stopinjah. Potem prerezan in odprt ter nadevan z mešanico pecorina (ovčjega sira), svežega rožmarina in posušenega koprca (čisto malo).

Stročji fižol pa je bil kupljen v zamrznjeni obliki, najprej 3 minute kuhan v vreli vodi in kasneje še na hitro prepražen na sezamovem olju, posut s sezamovimi semeni in prelit s čisto malo sojine omake.

Ker je mesar odrezal nekoliko preveč, je bil muc zelo zadovoljen muc.




1 komentar: