sobota, 16. oktober 2010

Jabolčna pita

Tole je staro že nekaj dni, ampak do zdaj še nisem imel fotk. Klasična ameriška jabolčna pita pač, narejena zato, ker imam rad svojo novo pečico - prej je sploh nisem imel -, in ker je bilo treba porabit goro domačih jabolk.



Osnovni recept je bil tale, ker ne nuca pecilnega praška in podobnega, česar pač ni bilo na zalogi. Namesto muškatnega oreška sem dal garam masalo (indijska začimbna mešanica), ki ga nekaj malega vsebuje; dvomim, da je bilo s tem doseženega kaj dosti, pokvarila pa tudi ni ničesar. Kot je razvidno s fotke, se je pita malce zažgala. Nič hudega.

Pita da osem spodobno velikih kosov, če se hočete z njo prav nažirati, pa naj vas bo manj.

Testo:
2 skodelici navadne moke
1 žlička soli
3/4 skodelice masla
4 žlice mrzle vode
Nadev:
7 skodelic jabolk (olupljenih, razkoščičenih, narezanih na tenke rezine)
sok 1/2 limone
1/2 skodelice cukra
1/4 skodelice navadne moke
1 žlička cimeta
1/2 žličke garam masale
Ostalo:
1 rumenjak
1 žlica vode

Zmešaš moko in sol, priliješ maslo, ki si ga bil prej raztopil. Potem žlico po žlico priliješ še hladno vodo. Testo najprej precej razpada, ampak ko dodaš vodo, se nekako obdrži skupaj; še malo ga pregneteš in daš za pol ure v hladilnik, medtem pa pripraviš nadev. In sicer tako, da olupiš, razkoščičiš in narežeš jabolka (to je zelo duhamorno) in nanja stisneš pol limone ter malce pomešaš. Posebej zmešaš sladkor, moko, cimet in garam masalo, ki jih potem streseš po jabolkih in vse skupaj dobro premešaš. Zdaj vzameš testo in ga pol zvaljaš v krog; nanj daš nadev - ne enakomerno, ampak v kupčku, da ga je na sredi več; robove testa zapogneš malce navzgor, da se nadev ne usipa ven. Iz preostanka testa zvaljaš trakove in jih nekako prepleteš po vrh pite. Vse skupaj še namažeš s stepenim rumenjakom + vodo; in daš v pečico (ki si jo bil moral že davno prej segreti na 250 stopinj C, sicer zdaj čakaš). Pečeš najprej 15 minut na 250, potem še 40 minut na 180.

Ni komentarjev:

Objavite komentar