četrtek, 28. oktober 2010

Piščanec z madžarsko omako

Spet nekaj malce bolj klasičnega. Madžarska omaka (oz. "sauce hongroise" - to je francoska izvedba; vsaj mislim, da gre za madžarsko, "hongroise" zveni nekako v tej smeri + zadeva vključuje mleto sladko papriko) s piščancem oziroma obratno. S piščancem zato, ker ima pač že omaka piščančjo osnovo in se je zdelo to najbolj varno, bi šla pa najbrž čisto lepo skupaj tudi s čim drugim. Ampak če samo s krompirjem ali čim drugim vegetarijanskim, bi je moralo biti precej več. Takole pa je bilo kar prav.


Zraven sva imela še nekakšno (madžarsko, tokrat res zgolj, brez Francozov) krompirjevo enolončnico/prilogo, ki je precej spominjala na ratatuj (ampak s krompirjem, jasno).

S piščancem si nisem dal bogvekoliko opravka; šel je pač v pečico za cirka pol ure.

Recept za omako je bil tale. Nasploh se tegale Hertzmanna kar splača brat, mislim pa, da ne piše več, da to pravzaprav ni (bil) blog, ampak njegovi članki iz neke revije.

Za 2 (ampak majčkeno premalo):

3 žličke masla
1 žlička moke
110 mL piščančje jušne osnove
1/4 majhne čebule
2 žlici belovinskega kisa
1/2 žlice sladke paprike
sol
poper

Vzameš majhno posodo, daš vanjo 1 žličko masla in ga raztopiš na nizkem ognju. Potem postopoma dodaš žličko moke in pri tem ves čas mešaš (da ne dobiš grudic); ko je moka vmešana, še malo pokuhaš, ampak nehaš, preden ti moka porjavi. Potem priliješ, spet postopoma in spet med mešanjem, 60 mL (četrt skodelice) jušne osnove. Daš na stran.
V drugi posodi raztopiš drugo žličko masla in na njem pražiš na drobno nasekljano čebulo in ščepec soli, dokler čebula ni mehka, ampak ne porjavela. Potem priliješ 50 mL jušne osnove in 2 žlici belovinskega kisa, morda malce zvišaš ogenj in povreš skoraj do nule. Priliješ na začetku pripravljeno prežganje (če se temu res tako reče, kaj pa vem; v angleščini - in francoščini, obviously - je to roux, in vsega, kar vem o kuhanju, sem se naučil z interneta), dodaš še sladko papriko in malo popra. Če je medtem nehalo vreti, spet zavreš; zmanjšaš ogenj na minimum, pokriješ in kuhaš 10 minut, nato pa ugasneš in vmešaš še zadnjo žličko masla.

Ni komentarjev:

Objavite komentar