petek, 15. oktober 2010

Korejski tofu s česnovo omako

Večinoma delam kar eksotične zadeve; sam imam najraje indijsko, punca mehiško; zadnje čase pa oba tudi japonsko in sploh daljnovzhodno. Dokaj redko naletim na karkoli korejskega, kar se da narediti z domačimi sestavinami, konec koncev je že miso pri nas jako težko dostopen, kolikor vem, se ga dobi samo v Maxiju. Kaj šele korejske variante podobnih reči.

Tale tofu se je vseeno zdel kar izvedljiv, manjkala mi je samo "korejska" paprika (v prahu). Mogoče bi bilo z njo še boljše, ampak tudi takole je bilo super.



Skratka, recept (za 2, količinsko je bila bolj predjed kot kaj drugega) je bil:

1,5 paketa tofuja (tj. 300 g)
2 krhlja česna (zelo drobno nasekljanega)
ščepec soli
1 mlada čebula (cela, tudi listi oz. predvsem listi)
pražena sezamova semena, par žličk najbrž
3 žlice sojine omake
1 žlica sezamovega olja
1 žlička sladke paprike
1/2 žličke cukra

Tofu narežeš na kocke in daš v mrzlo vodo, zavreš, zmanjšaš ali ugasneš, ampak naj se ne shladi. Medtem zmešaš vse ostalo, morda malce pretlačiš, da je bolj kompaktno oziroma uniformno. Odcediš tofu, ga razdeliš na krožnike in preliješ z omako. To je to.

Mogoče se zdi (tudi na fotki zgoraj), da je omake čisto premalo; ampak se je izkazalo, da je tako močnega okusa, da popolnoma zadošča; in celo cenen Šparov tofu je bil z njo super. Pa še zelo estetsko je videti; in mnogo bolj zapleteno, kot je v resnici.

In odličen. Še maček bi ga jedel (pa ga ni smel).

Ni komentarjev:

Objavite komentar