nedelja, 14. november 2010

Murg makhani - piščančji kari s putrom

Tole je THE najboljši indijski kari ever. Edini, pri katerem se ne držim svojega pravila, da nikoli (ali čim redkeje) ne delam večkrat po istem receptu; je enostavno predober. Sicer, kot je pričakovati, ni med najbolj zdravimi - čeprav, no, razen putra niti ne vsebuje česa prav groznega - ampak bogpomagaj, včasih je treba zdravje pač malo ignorirat.

Edini problem, ki ga imam z njim, je ta, da je pri nas nemogoče dobit liste grškega sena, t. i. "kasoori methi" (nimajo jih niti v Hiši začimb; samo seme), ki so, tako Wikipedija, glavna sestavina tega karija in tisto, kar mu daje njegov značilni okus. Skratka, še nikoli pravzaprav nisem delal čisto pravega; očitno bom moral grško seno naročiti po netu. Ampak tudi brez njega je tole kvintesencialni kari; kari, kot si ga predstavljaš, če ga nisi še nikoli jedel. Seveda je z njim nekaj dela. Ni strašno naporen, traja pa kar dolgo. in zahteva precej sestavin. Ampak večinoma so to spet začimbe, tako da ni veliko sekljanja. In v vsakem primeru se absolutno splača.

Običajno ga delam po temle receptu, ki ga včasih kombiniram še s kakšnim drugim. Tokrat ne, samo prilagodil sem ga malo, kolikor je bilo treba zaradi sestavin. Količine so, kot običajno, za dva. Tokrat se je količinsko kar izšlo.


400-500 g piščančjih prsi
sok 1/2 limete
1/2 žličke čilija
3 nagljnove žbice
5 mandljev
1 lovorov list
1/4 žličke cimeta
6 strokov kardamoma (oz. 1/2 žličke, bi rekel)
1/2 žličke mletega črnega popra
1/2 skodelice jogurta (navadnega seveda)
1 žlička koriandra (mleta semena)
1/2 žličke kumina (isto)
1/4 žličke kurkume
1,5 žlice repičnega olja (seveda lahko tudi kakšno drugo)
1 srednja čebula
2 krhlja česna
pol toliko ingverja
200 g paradajza iz tetrapaka
1 skodelica piščančje jušne osnove
1 žlica masla
1 žlica koriandra (list)
sol

Piščanca narežeš na koščke in ga preliješ z mešanico limetinega soka, čilija in soli (po okusu). Dobro premešaš, pokriješ s folijo, daš v hladilnik. Počakaš 1 uro.

Medtem klinčke, mandlje in lovorov list rahlo popečeš - kar brez olja in ne preveč (in ne v teflonski ponvi, ker sicer eventuelno dobiš raka) - toliko, da zadišijo; potem pa to zdrobiš, v možnarju ali kako drugače. Primešaš še poper, cimet, kardamom, koriander, kumin, kurkumo in vse to preliješ z jogurtom in spet dobro premešaš, nato pa z vsem tem preliješ piščanca, spet premešaš in pokriješ in daš nazaj v hladilnik še za 1 uro.

Čebulo nasekljaš in na srednjem ognju na olju pražiš, dokler ne začne rjaveti. Dodaš zelo drobno nasekljana česen in ingver in pražiš še 1 minuto. Dodaš še piščanca, ki ga pobereš iz marinade, tj. čim več marinade naj ostane v posodi. Pražiš, dokler piščanec ne dobi konsistentno bele barve. In šele tedaj priliješ marinado, poleg nje pa še tekoči paradajz in piščančjo jušno osnovo. Posodo pustiš odkrito in kuhaš, dokler od vse tekočine ne ostane samo še polovica ali še malce manj. To je treba malo po občutku. Kakor ti je pač všeč, tekoč ali bolj gost kari. Ko si zadovoljen z gostoto, ugasneš ogenj in v vse skupaj vmešaš še maslo in koriander.


Postrežeš z rižem ali kakšnim indijskim kruhom, s čapatiji na primer. Je pa tale kari zelo bogatega okusa, tako da je najbrž najbolje, če priloga ni; skratka, ni za komplicirat. Enostaven basmatski riž ali kaj podobnega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar