sobota, 6. november 2010

Tajska zelenjavna juha s tofujem in rezanci

Pa spet malo bolj naizi. Fajn juhica. Tipično tajska, ker ima ribjo omako ("nam pla", kolikor vem; se dobi brez težav tudi pri nas, na policah z eksotiko) in kokosovo mleko. Včasih se mi zdi, da pravzaprav nimam(o) pojma o tujih kuhinjah in smo bolj - če hočeš kitajsko, utopiš vse v sojini omaki, če tajsko, v kokosovem mleku, če kaj tretjega, v čem tretjem (bazilika za italijansko oziroma mediteransko, feta za grško in tako naprej). Skratka, nimam pojma, ali je bilo tole količkaj avtentično ali ne. Bilo je fajn; in enostavno, za manj kot pol ure dela.

V osnovi po temle receptu, z malo improvizacije, ker zelenjavne juhe, enolončnice ipd. ponavadi  niso pretirano občutljive zadeve in jih z malce drugačnimi količinami čisto nič ne pokvariš. Nisem imel prave limonske trave, zato sem ponucal eno v tubi. Najbrž bi bilo s pravo še bolje. Količine, navedene spodaj, so za tubo.


Za 3 (ali 2, če ne sledi nič drugega):

1 L zelenjavne jušne osnove
1 žlica limonske trave v tubi
za palec ingverja, drobno nasekljanega
sok 1/2 limete
1 korenček
1/2 glave brokolija
2 skodelici kitajskega zelja
200 mL kokosovega mleka (1/2 piksne)
150 g tofuja (kockice)
2 žlici tajske ribje omake
1 žlica sojine omake
150 g nudlov, že vnaprej skuhanih (najbolje tajskih, bi rekel; ampak najbrž je precej vseeno)
1 žlička sušene bazilike
1 žlica peteršilja

V loncu zmešaš zelenjavno jušno osnovo, limonsko travo, ingver, limetin sok in narezan. Pokriješ, zavreš, zmanjšaš ogenj (ampak ne čisto na minimum) in kuhaš 5 minut, ko dodaš še narezan brokoli. Pokuhaš recimo še 5 minut, dodaš narezano kitajsko zelje. Kuhaš še par minut, potem zmanjšaš na minimum in dodaš kokosovo mleko, nakockan tofu ter ribjo in sojino omako. Dobro premešaš in naposled vmešaš še baziliko, peteršilj in rezance.

Ni komentarjev:

Objavite komentar