torek, 25. januar 2011

Miso juha s krompirjem in wakamami

Je točno in izključno to. V njej so miso, krompir in wakame. No, in jušna osnova daši. Kar mi je zelo všeč. No, pravzaprav nimam nič proti nobenemu izmed obeh principov: rad imam tako mineštre, v katere lahko vržeš skoraj popolnoma karkoli mesnega ali zelenjavnega (v mejah razuma, jasno, če daš noter pol kile rdeče pese, to najbrž ne bo več mineštra (ampak borščt?)); in po drugi strani takele japonske juhice s po tremi sestavinami.

Se mi zdi, da se pri nas sicer precej bolj nagibamo k prvemu ekstremu - oziroma ne samo pri nas, kar povsod po zahodnem svetu. Na raznih straneh z recepti vedno berem, kaj vse ljudje dodajajo objavljenim receptom - dostikrat, bi rekel, čisto brez potrebe. Mislim, prav, če moraš nekaj porabit, ker se bo sicer pokvarilo, go ahead; sicer pa je manj dostikrat res več. Če vsakemu receptu redno dodajaš še po par sestavin, se po mojem hitro zgodi, da ves čas kuhaš eno in isto zadevo - ne več recimo testeninske omake alla puttanesca oziroma alla marinara, ampak omako z veliko paradajza in druge zelenjave.

In verjetno se to počne tudi pri miso juhicah. Ampak najbrž je tudi te mogoče obravnavat bolj kot mineštre; tudi sam sem jo že delal s precej več sestavinami - z zeljem, tofujem, rezanci, korenčkom, brokolijem in najbrž še čim.

Ampak tale je bila gotovo med najboljšimi. In strašno preprosta. Razen standardnega problema s sestavinami. Instant dašija se, kolikor vem, pri nas sploh ne dobi - oziroma ga še nikjer nisem videl. (Daši je jušna osnova iz alg kombu in sušene fermentirane tune - vegetarijansko varianto, brez tune, si torej tudi pri nas lahko naredimo sami, ker se kombu po štacunah celo dobi.) To sem pred časom naročil po internetu. Je pa to prašek, ki se ga porabi zelo malo in je zelo lahek, tako da naročanje pravzaprav ni nikakršen problem. Kakorkoli že, z drugimi sestavinami nekako gre. Krompir je sploh neproblematičen. Miso se dobi v maksiju (police s probiotiko), morda tudi v leklerku - nisem prepričan - in v štacuni z zdravo hrano na Koseški tržnici; pa verjetno še kje. Wakame so alge. Dobil sem jih v leklerku (spet police s probiotiko), mislim pa, da bi jih tudi v maksiju in omenjeni mali štacuni.


No, k receptu (za 4):

1 L daši jušne osnove
2 srednje velika krompirja
1 posušena wakama (gl. opombo)
3 žlice misa (gl. opombo)

Zavreš jušno osnovo, vanjo daš krompir, pokriješ, zmanjšaš, kuhaš npr. 5 minut. Dodaš wakame. Kuhaš, dokler ni krompir fertik. Malce juhe preliješ v skodelico in tam vanjo dobro vmešaš miso (sicer se ti lahko zgodi, da se ne zmeša dobro in ti ostanejo v juhi grudice). Odstaviš posodo z ognja, počakaš, da neha vreti, in v juho vmešaš miso.



Glede wakam: na internetu berem, da se vrže v juho kar posušene in da se kuhajo 3 minute; na moji pakungi pa piše, naj jih najprej za eno uro namočim v vodo, odcedim in potem kuham 10 do 15 minut. Držal sem se slednjega in ni bilo nič narobe.

Glede misa: so različno močni in različnih okusov. Trenutno imam doma hatcho miso, o katerem berem, da je najmočnejšega okusa. Kakšnega drugega bi bilo torej verjetno za enako močan okus treba dati več.

Ni komentarjev:

Objavite komentar