sreda, 26. januar 2011

Njoki s špinačo, grahom in limono


Spet ena precej restavracijska zadeva - oziroma vsaj sicer nedoločljivega porekla (francosko-italijansko?). In njoki mi nekako vedno zbujajo asociacije na restavracijsko hrano, najbrž zaradi tistih z gorgonzolo, ki bi jih lahko zaradi njihove vseprisotnosti počasi že uvrstili v slovensko tradicionalno kuhinjo. Skupaj z dunajci in podobnim. No, pa verjetno delam komu krivico; in se dobi po restavracijah še kaj drugega, pa tudi njoke s čim drugim kot gorgonzolo. Ampak na te imam še (mešane) spomine iz svojih študentskih dni.

Ampak tole je nekaj čisto drugega. Zelo lahka - lahkotna - in enostavna zadeva; kljub temu, da gre za njoke, ki so težko prav lahki. Mislim, še vedno je vse skupaj zelo nasitno, ampak zaradi limone tudi zelo ... spomladansko, recimo. Fertik pa res v 15 minutah od štarta do konca.

Recept je tukajle; izbran med najboljše na epicurious.com. Me ne preseneča.


Za 2:

100 mL sladke smetane
1/2 žličke sladke paprike
1 majhen krhelj česna
1/4 žličke soli
3/4 skodelice graha
100 g mlade špinače
1 žlička sveže limonine lupine
1 žlička limoninega soka
njoki
1/4 skodelice parmezana








Pristaviš soljeno vodo za njoke in jo zavreš.

V razmeroma veliki posodi (zaradi špinače) zmešaš smetano, sladko papriko, drobno nasekljan česen in sol. Zavreš, zmanjšaš in kuhaš 2 minuti, potem dodaš neodtajan grah (ker imaš najbrž zamrznjenega, kdo pa še ima svež grah; tudi jaz ga nimam; sploh ne vem, ali se ga kje dobi) in kuhaš še 3 minute, nato pa v posodo streseš špinačo in kuhaš ter mešaš, dokler se špinača ne skrči. Odstaviš in vmešaš limonin sok in lupino.

Medtem skuhaš njoke.

Ki jih nato odcediš (prišparaš malo tekočine) in vmešaš v špinačo. Dodaš še parmezan in po potrebi, če se ti zdi vse skupaj pregosto, še nekaj malega vode, v kateri so se kuhali njoki (tja do 1/4 skodelice). Zmešaš in postrežeš.

1 komentar: