petek, 21. januar 2011

Košari

Takole, ena fajn zdrava low-carb zadeva. Lol, j/k. Tole je egiptovski džankfud - ali street food, recimo -, ki je all carbs, all the time. Testenine, riž in leča, vse zmešano skupaj v ultimativni comfort food. Res je fajn. Za takrat, ko nimaš v hladilniku in shrambi več čisto ničesar svežega (paradajz je seveda iz piksne). Mislim, ni ravno šokantno odlično - je pa presenetljivo. Da je lahko mešanica riža, makaronov in leče tako dobra.

Ne naredi se ravno v desetih minutah, ampak prav veliko dela pa tudi ne zahteva - samo čas, da se skuhajo vsi ogljikovi hidrati. Edino rezanje, s katerim imaš opravka, se nanaša na čebulo, edino sekljanje na česen.

Problem je lahko seveda v pomanjkanju posod oziroma kuhalnikov zanje. Ampak nič ne de, še vedno lahko vse skupaj delaš zaporedoma, na koncu zmešaš in pogreješ.

Aja, tokrat ne morem polinkat recepta, ker si ga nisem shranil. In ker sem tole delal že nekajkrat, tako da imam recepte bolj za to, da si osvežim spomin - in potem svojega sestavim bolj ali manj po lastnem okusu, iz dveh ali treh drugih.


Za 4 osebe:

1 skodelica riža
1 skodelica leče
1,5 skodelice makaronov
2 žlici rastlinskega olja
2 veliki čebuli
1 žlica olivnega olja
2 krhlja česna
1 žlička sladkorja
1 piksna paradajza
2 žlici rdečevinskega kisa
1/2 žličke kumina
1/2 žličke koriandra
ščepec čilija
sol 
poper






Skuhaš makarone, riž (morda ne ravno tistega za rižoto, sicer pa vseeno, katerega; moj je bil, domnevam, basmati) in lečo (katerokoli; rdeča se najhitreje skuha, najbolj avtentična pa bi bila najbrž rjava).

Medtem na rastlinskem olju prepražiš na kolobarje narezano čebulo. Na kar najvišji temperaturi, pri čemer pa dosti mešaš, da se ne zažge. Fertik je, ko je hrustljava. Tu je treba pazit - če jo pražiš na prenizki temperaturi, ne bo nikoli hrustljava, ampak samo sladko-karamelizirana.

Medtem (ali ob kakšnem drugem času, saj ni važno) na olivnem olju na srednji temperaturi cirka 1 minuto pražiš česen, nato pa mu dodaš narezan paradajz iz piksne, žličko sladkorja ter kumin in koriander. Kuhaš.  Odkrito, če nisi odcedil paradajza. Dokler pač ni skuhano tudi vse ostalo. Proti koncu vmešaš 2 žlici rdečevinskega kisa. Po okusu soliš in popopraš.

Postrežeš tako, da ogljikove hidrate bodisi zmešaš skupaj bodisi ne, nato pa vse preliješ s paradižnikovo omako in potreseš s čebulo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar