torek, 28. december 2010

Piščanec s čičeriko in češnjevim paradižnikom



Spet po precej dolgi pavzi; in tokrat se je nabral kar spodoben backlog receptov. Čeprav niti ne toliko, kolikor bi si mislil; precej jih je bilo jako podobnih kakšnim prejšnjim, zadnje čase sem očitno delal ogromno fižolovih juh, minešter in reči nekje vmes med tem dvojim.

Tole je torej izpred cirka dveh tednov; pečen piščanec s čičeriko in češnjevim paradižnikom, baje po špansko. Recept (konkretno, tale recept) vključuje tudi jogurtovo omako - in jo bom vključil tudi jaz -, ki pa je ni na fotki, ker je bila posneta, ko je bilo vse skupaj še v pekaču. Omaka je fajn, šlo bi pa tudi brez nje (ampak ko zdaj gledam nazaj, se je pol itak že prej polije po piščancu, tako da najbrž ni poante, da je ne bi bilo); bi pa mogoče v tem primeru potreboval še kakšno zelenjavo - tale čičerika in krompir sta bolj namesto krompirja ali riža ...


Za 2:

2 žlici eks.dev.ol. olja
2 krhlja česna
1/2 žlice sladke paprike
1/2 žličke kumina
1/4 žličke kajenskega popra
1/4 skodelice jogurta (navadnega, jasno)
400 g piščančjih prsi
250 g čičerike (ali več, glej opombo v nadaljevanju)
250 g češnjevih paradižnikov
1/2 žlice koriandra (list, sušen)
sol, poper

Suho čičeriko za čez noč namočiš v hladni vodi, naslednji dan pa jo pred uporabo kuhaš cirka 2 uri (nekje sem prebral 3 ure, ampak ni bilo časa - prebral prepozno -, tako da je moralo zadoščat tudi manj; in je, mislim, da se je kuhala kako uro in pol). Če jo kupiš v piksni, to preskočiš (in je, bi rekel, porabiš nekoliko več, ker je že polna vode; najbrž kar celo piksno).

V skodelici dobro zmešaš 2 žlici eks.dev.ol. olja, česen, sladko papriko, kumin in kajenski poper. 1/2 žlice mešanice nato vmešaš v jogurt, z 1 žlico premažeš piščanca, s preostankom pa zabeliš čičeriko in češnjev paradižnik ter vse skupaj dobro premešaš. Piščanca položiš v pekač, ga obdaš s čičeriko in češnjevim paradižnikom, potem pa vse skupaj 20 minut pečeš na 230 stopinjah Celzija. Na koncu še soliš in popraš po okusu, ampak kolikor se spomnim, ni treba veliko ali pa morda sploh ne.

2 komentarja: