sreda, 8. december 2010

Toskanska fižolova juha



Bolj paradižnikovo-fižolova, ampak vseeno odlična. Tole sva imela včeraj (yay, ne zamujam več tako zelo ... ker sem spustil eno precej unremarkable zadevo vmes), zraven/potem pa še piščanca po florentinsko (florentinsko pomeni iz Firenc in Firence so baje v Toskani, tako da je bilo kakor vse toskansko), ki ga bom najbrž prav tako objavil, ker je bil zelo v redu. Zelo restavracijski sicer, (najbrž nezdrava) kremasta omaka, katere bolj ali manj edini sestavini sta sladka smetana in vino ... nekaj skratka, kar si človek zelo lahko predstavlja naročit v restavraciji - ampak zelo fajn, vredno naredit kdaj pa kdaj. In zraven špinača, ki je bojda zdrava, tako da se morda zbalansira.

Recept je bil tale, sicer brez popečenih kruhkov, ker bi bilo sicer vsega čisto preveč, sicer pa brez večjih sprememb ali prilagoditev. Edino glede klobas, kot običajno. Pri nas piščančjih oziroma puranjih klobas (ne hrenovk) očitno ni - in moram priznati, da tudi sam še nisem slišal za kaj takega - tako da sem porabil pač eno navadno suho klobaso, ki je bila v hladilniku. In mislim, da ni bila zato juha nič slabša.


Za 3:

1/2 žlice olivnega olja
1 klobasa (oziroma pol klobase, še vedno ne vem, kako se to šteje)
1/2 koromača
1/2 srednje velike rjave čebule
1 krhelj česna
1/2 L piščančje jušne osnove
1 piksna (400 mL) paradajza
ščepec popra
ščepec žajblja
1 piksna (400 mL) fižola cannellini (skupaj s tekočino)

V dovolj veliki posodi nad srednjim ognjem segreješ olje in na njem popečeš na koleščke narezano klobaso; cirka 5 minut traja. Potem klobaso odstraniš, prav tako odliješ večji del maščobe, ki je iz nje pretekla, nekaj pa je vendarle pustiš, za kako žlico ali malce manj. V isti posodi in na enako močnem ognju nato prepražiš nasekljana čebulo in koromač (nasekljaš ga približno tako kot čebulo, najprej na pol, potem po doglem in na koncu še počez - ne razpade sicer na tako majhne koščke kot čebula, ker nima toliko plasti, ampak po mojem to čisto zadošča), cirka 5 minut ali malce več. Dodaš na drobno nasekljan česen, pražiš še minuto ali malce manj (paziš, da se ti ne zažge), nato pa vse skupaj zaliješ s piščančjo jušno osnovo; takoj dodaš še nasekljan paradižnik, poper in žajbelj. Kuhaš 10 minut, ne glede na to, kdaj zavre. Če se ti zdi juha preredka, pustiš odkrito, če se ti zdi ravno prav, pokriješ. Po desetih minutah dodaš še klobaso in fižol skupaj s tekočino. Plin daš na maksimum, zavreš, vreš 1 minuto, nato pa zmanjšaš skoraj na minimum in kuhaš še zadnjih 10 minut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar