četrtek, 16. december 2010

Pho


Yay, najkrajši naslov ever. In bo to najbrž tudi ostal. Pa če bi bil slovenist, kar skoraj sem, bi verjetno pisal "fo", tako da bi bilo še krajše. Ampak nisem ziher, kako je s prečrkovanjem vietnamske pisave, tako da se raje držim kar anglicizirane variante. Izgovori se pa baje "f", potem pa tak zelo kratek "o", skoraj že polglasnik oziroma nekaj vmes med njim in o-jem.

Pho je iz Vietnama; neke vrste goveja juha s koščki govedine, rezanci in še čim. Obstajajo seveda tudi druge variante, morskosadežni pho, piščančji pho, vegetarianski pho in tako naprej, ampak goveji je nekako najbolj osnoven. Neke vrste Vietnamski fast food; kot gyudon (se mi zdi) na Japonskem, ki je dokaj podoben - rezanci v taki ali drugačni juhi.
Je pa tole čisto nekaj posebnega in zelo zelo dobrega. Mislim, celo tale moj recept, ki je najbolj osnoven - juha je lepo iz kocke, ne iz kosti in repov in podobnega, druge sestavine pa so prav tako precej zreducirane na tisto, kar se dobi tudi pri nas (čeprav tudi tu: tajska bazilika ... ki je pri nas seveda ni; in trenutno ni niti navadne sveže ... tako da je sploh nisem uporabil) - celo ta recept je bil res res res res odličen. Si sploh ne upam pomislit, kako dobro bi bilo šele, če bi imel na voljo več časa in sestavin.

Slike niso kdovekako apetitlih, priznam - ker je bilo pač temno. V resnici je tole zelo prijetno šarena zadeva. In zelo zelo dobra. Priporočam.


Za 3:

800 mL goveje jušne osnove

1/4 žličke cimeta
1 zvezda janeža (zdrobljena)
30 mL limetinega soka
1 žlica ribje omake
200 g širokih riževih rezancev (skuhanih)
250 g rozbifa
100 g kalčkov
2 mladi čebuli (tenko narezani na koleščke; vključno z zelenjem)
1 čili (tenko narezan)

Govedino narežeš na cirka 0,5 cm debele rezine in na hitro popečeš na malce olja; toliko, da dobi barvo. Daš na stran.
Če jih še nisi, skuhaš riževe rezance.

Zmešaš govejo jušno osnovo, cimet in janež; zavreš, zmanjšaša in kuhaš še 5 minut. Priliješ limetin sok in ribjo omako (to se kar dobi; najbolj primerna je najbrž vietnamska; moja je bila tajska - nam pla - ki sem jo imel pač že od prej), dobro premešaš. Potem primešaš še riževe rezance, govedino, kalčke, mlado čebulo in čili (moj je bil iz Leklerka, en tak, ki na videz precej spominja na habanero, ampak ni (hvalabodu); po občutku in okusu pač, kaj pa vem). In to je to. Yes, it's that simple.


Kot rečeno, obstaja veliko boljših receptov za tole; ampak že tale je odličen. Po mojem je glavno, da so zraven janež, limete in ribja omaka, pa je. Ali limonska trava namesto limet. Ali ob njih, kaj pa vem. Super, res.


Ni komentarjev:

Objavite komentar